Bij een Spaanse zomer hoort jamón. Overal kun je een bordje of broodje ham bestellen. Maar de ene keer is het veel duurder dan de andere. Waarom betaal je in de ene winkel €50 per ons, terwijl je elders voor een eurootje klaar bent? Wij vroegen het aan een expert en maakten deze heerlijke pinchos. Perfect voor bij een tapasmaaltijd!
Serranoham, pata negra en jamón ibérico zijn de meest gebruikte termen die je tegenkomt als je Spaanse ham wilt. Maar wat is het verschil eigenlijk? Xavier werkt op een organische boerderij bij Salamanca en geeft uitleg: ‘Twee factoren spelen een rol bij het bepalen van de kwaliteit en de prijs van de ham: het varkensras en het voedingspatroon. Serranoham wordt gemaakt van het gewone witte varken, terwijl ibéricoham afkomstig is van het bijzondere, exclusieve zwarte ibéricovarken. In 2014 werden er nieuwe regels van kracht in Spanje om de kwaliteit van de ham aan te duiden. Als je jamón ibérico puro eet, heb je het beste van het beste. De rest van de ibéricosoorten is van een dier dat ook deels voorouders heeft van andere rassen, bijvoorbeeld het Durocvarken. Ook de Iberische ham wordt weer in verschillende klassen ingedeeld.’
Er zijn labels ingevoerd om te herkennen om wat voor varken het gaat:
Zwart > 100% ibérico & bellota
Rood > 50% ibérico & bellota
Groen > 50% ibérico, bijgevoerd
Wit > 50% ibérico van de boerderij.
Ingrediënten
- 200 g jamón ibérico in plakken
- 1 tl kappertjes
- 1 knoflookteen
- 100 g mon chou
- 1 stokbrood
Bereiding
Snijd acht stukjes van het stokbrood en rooster deze lichtbruin in een voorverwarmde oven. Hak intussen de kappertjes en knoflook fijn en meng met de mon chou. Breng het smeersel aan op de geroosterde stokbroodjes en leg daar een plak ham op. Steek er eventueel een cocktailprikker in zodat de ham netjes blijft liggen.
Ook heerlijk samen met ham- en kaaskroketjes en een frisse salade.
Meer lezen?
Al onze recepten uit de Spaanse keuken
In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten. Bestel hier.
In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.
En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!
De leukste kookboeken met Spaanse recepten
Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!
Warme en koude tapas
Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
¡SaborSabor!
¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
De smaken van Spanje
De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.