Wil je vloeiend Spaans leren spreken? Dan is het belangrijk om veel geduld en discipline te hebben, en voldoende lef om te durven spreken in het openbaar. Een taalapp is een goed begin. Om jouw kennis op peil te houden, of om juist vanaf het begin te beginnen, hebben wij de 5 beste apps om Spaans te leren geselecteerd.
Volgens experts is de meest effectieve manier om een nieuwe taal te leren het gebruik van verschillende methodes naast elkaar. Offline taalcursussen zijn effectief, maar je leert nog beter wanneer je thuis ook aan de slag gaat. Tablets, iPads en mobiele telefoons kunnen je hierbij helpen. Daarnaast leren we volgens experts online makkelijker en sneller, omdat we dat over het algemeen leuker vinden dan op papier. En het is ook nog eens flexibel. Je kunt je eigen planning maken en je online lessen aanpassen op jouw behoeftes.
Een nadeel van apps is dat ze zelden uitleggen waarom iets fout is, in het geval van een foutief antwoord. Als je uitleg nodig hebt, is het handig Spaanse (bij)les te nemen. Een (klassikale) leraar kan je uitleggen waarom iets goed of fout is. Verwacht dus niet dat je doormiddel van een app morgen vloeiend Spaans zal spreken, maar een app kan je wel op weg helpen!
Lees meer: Alles wat je moet weten om de Spaanse taal te leren
1. Duolingo
Duolingo is misschien wel de bekendste. Je begint met de basis en aan de hand van je vooruitgang leer je steeds meer bij. Uiteindelijk helpen gebruikers zelfs met het vertalen van teksten en documenten, die door Duolingo weer doorverkocht worden aan grote bedrijven. Er zijn nog veel meer talen op Duolingo beschikbaar, zoals Frans, Duits en Japans. In 2019 is Duolingo uitgeroepen tot de beste app van het jaar voor het leren van een nieuwe taal.
Werkwijze Duolingo
Duolingo biedt oefeningen die geleidelijk in moeilijkheidsgraad toenemen. De Spaanse taal wordt je spelenderwijs aangeleerd en als het goed is, raak je vanzelf verslaafd (op een goede manier). De app is heel flexibel, maar het is wel aan te raden minstens één les per dag te doen. De meeste oefeningen duren niet lang en volgens de ontwikkelaars zijn 10 minuten per dag al voldoende om je Spaans op peil te houden en verder te verbeteren. Er wordt gebruik gemaakt van spelletjes tijdens het leerproces, omdat bewezen is dat je de lesstof daardoor beter onthoudt. Je kunt Duolingo op je mobiele telefoon, laptop of iPad gebruiken. Tijdens de oefeningen worden woorden of grammatica uit je leerproces steeds herhaald, waardoor je dingen goed onthoudt en niks gaandeweg vergeet.
Duolingo Plus
Duolingo Plus is een aanvullende dienst. Hoewel de plusvariant geen advertenties toont en de gebruiker de kans geeft lessen te downloaden om ze ook offline te volgen, zijn er geen andere extra’s. Voel je dus niet genoodzaakt deze plusversie aan te schaffen.
Voordelen Duolingo:
- De app is volledig gratis! Ook aanmelden is kosteloos. De oprichter van de app, Lui von Ahn heeft zelfs beweerd dat de app altijd gratis zal blijven.
- De oefeningen van Duolingo zijn erg gevarieerd: van uitspraak-, vertaal-, grammatica- tot aan woordenschatoefeningen.
- De oefeningen worden op jouw niveau aangepast. De lessen in het begin zullen makkelijk zijn en op basis van de fouten die je gaandeweg maakt, worden bepaalde zaken herhaald.
Nadelen Duolingo:
- Je leert Spaans vanuit het Engels. Er is helaas geen mogelijkheid om Nederlands-Spaans te leren, alle lessen worden in het Engels gegeven. Basiskennis van Engels is dus noodzakelijk wanneer je Spaans wilt leren met Duolingo.
- Als je op een smartphone begint, kun je niet zomaar overstappen op iPad of laptop en vice versa.
- De push notificaties zijn zowel een voordeel als een nadeel. De melding kan voor motivatie zorgen, maar na een tijd kunnen ze als opdringerig worden ervaren. Mocht dit het geval zijn, dan kan je ze alsnog uitschakelen.
Wil je meer informatie over Duolingo? Klik hier om doorverwezen te worden naar de website!
2. Babbel
Babbel is een minder bekende app en is geschikt voor zowel iOS als Android. De app is in totaal beschikbaar voor 14 verschillende talen. Babbel is in tegenstelling tot Duolingo een stuk minder speels. De perfecte app voor mensen die het wat serieuzer nemen en de Spaanse taal zo snel mogelijk onder de knie willen krijgen. Babbel biedt geen Nederlands, maar je kunt Spaans leren vanuit diverse andere talen, waaronder Engels.
Werkwijze Babbel
De werking van Babbel is vergelijkbaar met Duolingo. Er zijn verschillende lessen beschikbaar die bestaan uit grammatica-, vocabulaire- of uitspraakoefeningen. Om te zorgen dat de formulering en uitspraak van jouw Spaans in orde zijn, maakt de app gebruik van een spraakherkenningssysteem. Daarnaast biedt Babbel verschillende leerroutes aan voor beginners, semi-gevorderden en gevorderden. Anders dan Duolingo ben je bij Babbel niet verplicht de leerroute volledig te volgen. Je kunt ook lessen overslaan of herhalen. De prijs die je betaalt, hangt af van het abonnement dat je kiest.
Voordelen Babbel:
- Je kunt op verschillende devices Spaans leren. Maak bijvoorbeeld een account aan op je laptop en je kunt de volgende dag gewoon verdergaan waar je gebleven was op je smartphone of iPad.
- Al het lesmateriaal is door experts en native speakers samengesteld.
Nadelen Babbel:
- Babbel is niet helemaal gratis. Om toegang te krijgen tot alle lessen moet je een 1, 3, 6 of 12 maandenpas kopen. Wij moedigen het aanschaffen van een abonnement wel aan, omdat je volgens de ontwikkelaars pas echt vooruitgang boekt als dagelijks leren een gewoonte wordt. Het kan ook een goede stok achter de deur zijn als je hebt betaald.
- Ook Babbel biedt nog geen Nederlands als weergavetaal. Dit betekent dat je Spaans vanuit het Engels (of een andere taal naar keuze) moet leren.
Wil je meer informatie over Babbel? Klik hier om doorverwezen te worden naar de website!
3. FluentU
FluentU biedt waarschijnlijk de meest originele manier van Spaans leren. De app maakt van muziek, video’s, reclames, nieuwsberichten, conferenties etc. oefeningen. Totaal anders dan de vele andere apps op de markt.
Werkwijze
Wanneer je een Spaanse video bekijkt, kun je direct achter de betekenis komen door op de tekst te klikken. Elke vertaling of uitleg bevat een paar voorbeelden. Wanneer je een woord tegenkomt dat je zou willen onthouden, is er de optie om het woord aan jouw vocabulairelijst toe te voegen. Hierdoor komt dit woord in de volgende opdrachten naar voren.
Voordelen FluentU:
- FluentU is een zeer effectief als je een audio-visuele manier van leren fijn vindt.
- De lesmethode van FluentU past vaak goed bij jongere leerlingen.
Nadelen FluentU:
- Ook bij FluentU zal je een basiskennis van de Engelse taal moeten hebben omdat je Spaans leert vanuit het Engels.
- FluentU is niet gratis. Na je aanmelding krijg je wel eerst een 14-daagse gratis proefperiode.
Wil je meer informatie over FluentU? Klik dan hier om doorverwezen te worden naar de website!
4. Memrise
De app Memrise is gebaseerd op een handige en speelse manier om Spaans te leren. De app is in 2017 door Google uitgeroepen tot een van de beste apps en wordt gezien als de grootste concurrent van Duolingo. De app wordt ook aanbevolen door Apple. Misschien wel het grootste voordeel van Memrise is de keuze om Spaans vanuit het Nederlands te leren. En Memrise werkt met nog véél meer talen, zo’n 90 stuks in totaal.
Naast de gewone lessen biedt Memrise nog veel meer cursussen aan. Wanneer je op het tabblad ‘andere onderwerpen’ klikt, komen ze tevoorschijn, bijvoorbeeld wiskunde en geschiedenis. De cursussen zijn gemaakt door de gebruikers van Memrise en niet bedoeld voor gevorderden, maar wel leuk als oefening.
Leerproces Memrise
De oefeningen bevatten veel multiple choice vragen, waarmee je je woordenschat kunt verbreden. Elk woord wordt zo geïntroduceerd dat je het makkelijk kunt onthouden. Er wordt minder uitleg gegeven over de grammatica dan eigenlijk nodig is bij het leren van een vreemde taal. Dus mocht je echt vloeiend Spaans willen leren spreken, is het nemen van privéles of een klassikale cursus alsnog raadzaam. Alle vooruitgang die jij na het aanmelden bij Memrise boekt, wordt opgeslagen in de zogenoemde Memrise garden. Aan de hand van je vooruitgang bepaalt Memrise welke onderwerpen opnieuw aan bod moeten komen en welke je wel al voldoende beheerst.
Memrise is ontwikkeld door een team van geheugenprofessionals en experts met neurowetenschappelijke achtergronden. Als je zo ver bent, kun je met Memrise zelfs een eigen cursus maken. Pas je eigen kennis toe bij het bedenken van vragen en antwoorden en help tegelijkertijd duizenden andere gebruikers met het leren van hun vreemde taal!
Voordelen Memrise:
- Een van de weinige apps die Spaans aanbiedt vanuit het Nederlands.
- De woordenschatoefeningen zijn zeer uitgebreid.
- Op een bepaald niveau geeft Memrise je de kans je eigen cursussen te ontwikkelen.
Nadelen Memrise:
- De oefeningen zijn minder gevarieerd. De lesmethode is een beetje te vergelijken met woordjes stampen en er wordt minder aandacht geschonken aan de grammatica.
- Het lesmateriaal is kwalitatief niet altijd het beste, omdat oefeningen in Memrise worden bijgedragen door gebruikers van elk niveau. Duolingo daarentegen wordt bijvoorbeeld gemaakt door professionals en moedertaalsprekers.
Wil je meer informatie over Memrise? Klik hier voor de website!
5. Busuu
De Busuu Learning App is een deels gratis, interactieve taalapp. Je leert Spaans vanuit het Engels. Na jouw aanmelding geeft Busuu de optie om op niveau 1 te beginnen of om een toets af te leggen, waarmee Busuu je niveau peilt. De hoogte van het behaalde niveau bepaalt hoeveel lessen je mag overslaan. De woordenschatlessen zijn gratis maar voor de overige lessen moet je betalen.
Leerproces Busuu
Alle oefeningen zijn gebaseerd op een thema. Tijdens de cursussen bestudeer je conversaties, leer je woorden en formuleer je zinnen. Ook zullen er multiple choice luisteroefeningen voorkomen. Na iedere les volgt een klein examen, deels als herhaling en deels om te toetsen of je de stof voldoende beheerst. De app houdt van iedere gebruiker de vooruitgang bij. De stof die je onvoldoende beheerst, kan op ieder moment opnieuw geoefend worden.
De betaalde versie van Busuu biedt een speciale functie waarbij elke leerling zijn of haar antwoorden kan laten nakijken en verbeteren door een native speaker, mits jij hun oefeningen ook verbetert. Ook kun je met de betaalde versie van Busuu aan het eind van ieder niveau een officiële test doen. Hiermee kun je een McGraw-Hill Education certificaat behalen.
Voordelen Busuu:
- De app biedt alle onderdelen van de Spaanse taal aan in oefeningen en lessen.
- Het oefenen met Spaanstalige sprekers motiveert en is bij het gratis deel inbegrepen.
Nadelen Busuu:
- De app wordt niet in het Nederlands aangeboden.
- Busuu biedt lessen aan vanaf niveau A1 tot en met niveau B2. Voor gevorderden van niveau C1 en C2 biedt Busuu geen lessen aan. Als jij denkt dat Busuu beneden jouw niveau is, raden wij een van de andere apps in deze lijst aan.
- De app is betaald. Kosten voor een 6 maanden abonnement zijn zo’n €10 per maand.
Wil je meer informatie over Busuu? Klik dan hier om doorverwezen te worden naar de website!