Met bijna 506.000 km2 is Spanje ruim twaalf keer zo groot als Nederland. Je kunt er jaren rondtrekken en nog het gevoel hebben dat je niet alles hebt gezien. Wij verkenden alle uithoeken van het land en selecteerden de vijf mooiste roadtrips, van het mystieke noordwesten tot het Moorse zuidoosten. Mét tips voor hotels en campings met uitzicht op zee of op bergen met eeuwige sneeuw! Heb je een huurauto nodig? Check dan dit artikel.
Pieken en bergmeren
Ruta Pirineo Catalán
Goed bereikbaar vanuit Nederland en België en met recht een parel te noemen: de Catalaanse Pyreneeën. Het wemelt er van de natuurparken met geweldige wandelroutes langs bergmeertjes, watervallen en toppen met eeuwige sneeuw. Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is verreweg het populairst en daarmee al behoorlijk toeristisch. Ten oosten ervan ligt het Alt Pirineu-park met de hoogste piek van Catalonië, de Pica d’Estats (3143 meter). De 124 kilometer lange autoroute voert door adembenemende landschappen en het hoogste dorp van Catalonië, Rubió (1687 meter). Toen wij er reden zagen we een paar keer gieren en adelaars boven ons open dak. Waanzinnig! De tocht begint in het pittoreske stadje La Seu d’Urgell, thuisbasis van de bisschop van Urgell, die sinds 1277 ook costaatshoofd is van het nabijgelegen land Andorra. Op dinsdag en zaterdag is er markt in het centrum. Je koopt er direct bij de boer een grote zak perziken voor een euro.
Een andere charmante plaats is Vielha in Val d’Aran, waar je het woeste begin van de rivier de Garonne kunt zien. Wijk vooral af van de hoofdroute en mijd de toeristische plekken. Zo is Espot, de poort naar Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de plek waar alle buitenlandse toeristen samenklonteren, terwijl in het even verderop gelegen Esterri d’Àneu alleen Spanjaarden van de berglucht genieten op gezellige terrasjes.
Praktische informatie
De afstand van Utrecht naar La Seu D’Urgell is 1362 kilometer, reistijd 13.45 uur. De route voert vervolgens via de N-260, C-13 en C-28 naar Vielha. Overnachten kan o.a. in de parador van La Seu d’Urgell of in het gezellige El Terrat Sobre el Mercat midden in het centrum van ‘Seu’. Ook in Vielha is een parador met een magnifiek uitzicht op de bergen. De meeste campings liggen aan de weg naar Espot. Onze aanrader is Camping Voraparc aan een rivier met uitzicht op de bergen. Je kunt de camping hier bekijken en boeken. Neem wel een extra deken mee, want de nachten kunnen hier koud zijn, ook in de zomer. Op de camping en in de hotels zijn wandelkaarten verkrijgbaar.
Meer leuke reistips en roadtrips door Spanje vind je in ESPANJE! Magazine
Baskische vissersdorpjes
Ruta Del mar
Baskenland wordt steeds toeristischer. Populair zijn een tapastour in San Sebastián en het Guggenheim in Bilbao. Dat moet je natuurlijk niet overslaan. Maar neem gerust twee weken de tijd en rijd van de ene stad naar de andere via de magnifieke kustroute. Aan de linkerkant het groene berglandschap, inclusief koeien met bellen, die je het gevoel geven dat je door Zwitserland rijdt, en aan de andere kant de rotsen, strandjes en de Cantabrische Zee. De kunst is om zo veel mogelijk van de snelweg af te gaan en de kust te volgen. Je komt dan langs mooie vissersdorpjes, soms met een strand en soms alleen met een haventje, zoals het tegen een heuvel aan geplakte vissersdorp Elantxobe, waar de jeugd zo vanaf de kade de zee in duikt. Breng ook een bezoek aan de kapel van San Juan de Gaztelugatxe op een eiland in zee. De wandeling erheen is prachtig maar dat is niet de enige reden waarom dit kapelletje zo populair is. Volgens de volksverhalen zou Johannes de Doper hier zijn geweest. Veel Basken geloven dat er een geneeskrachtige werking van het eiland uitgaat. Leuke verblijfplaats is Mundaka, waar je vanuit Hotel El Puerto op de bootjes in het haventje kijkt. Neem wel een kamer aan de achterkant want op het terras voor het hotel is het gezellig tot in de vroege uurtjes.
Lees ook: San Sebastián, strandstad voor lekkerbekken
Praktische informatie
De afstand van Utrecht naar San Sebastián is 1268 kilometer, reistijd 11.45 uur. De route voert vervolgens langs o.a. Zarautz, Mutriku, Leikitio, Mundaka en Gorliz. In Mundaka is camping Portuondo populair onder surfers omdat de zee bij Mundaka bekendstaat als surfparadijs. Er zijn bungalows te huur voor twee personen. en met drie slaapkamers. Zoek hier naar campings in Baskenland.
De Dalídriehoek
La Ruta Surrealista
Salvador Dalí werd in 1904 geboren in het Catalaanse Figueres. Hier had hij als vijftienjarige zijn eerste expositie in het 19e-eeuwse stadstheater. Na een brand verbouwde de surrealistische meester het in de jaren zestig en zeventig tot zijn eigen museum: het Teatre-Museu Dalí. Dit is een van de populairste uitjes van badgasten aan de Costa Brava en dus erg druk, maar desondanks is dit Dalí-universum een must. Verder is Figueres weinig boeiend. Snel dus naar de volgende poot van de driehoek: Portlligat. Hier woonde Dalí met zijn Russische vrouw Gala in een rijtje vissershuisjes, die ze tot één woning verbouwden. De kunstenaar en zijn muze woonden hier van 1948 tot haar overlijden in 1982. Maar het lijkt of ze alleen maar even een boodschap aan het doen zijn. Niet alleen de meubels staan er nog, op de ezel in Dalís werkkamer staat zelfs zijn laatste werk. De derde poot van de driehoek is het kasteel van Púbol, dat Dalí in 1969 aan zijn vrouw cadeau deed. Het verkeerde in erbarmelijke staat toen Dalí het kocht. Twee jaar lang werkte hij aan de restauratie en de (surrealistische) inrichting. Ook in de tuin is zijn hand zichtbaar in de beelden van olifanten met giraffepoten. Na de restauratie kwam Dalí er alleen als Gala dat goed vond. Dit was haar huis en na haar overlijden werd ze in dit kasteel in een crypte bijgezet. Dalí verhuisde naar Púbol, omdat hij het wat eenzaam vond voor haar in de crypte. Pas na een brand in de slaapkamer vertrok hij definitief.
Praktische informatie
De route van een kleine 100 kilometer is in 2.30 uur te rijden. Ben je met een camper, bereid je dan voor op de vele hellingen en haarspeldbochten op de weg van Figueres naar Portlligat. Omdat je ook veel tijd kwijt bent in de musea, kun je beter twee dagen uittrekken voor deze route. Overnachten kan op de camping in Cadaqués, het charmante vissersdorp dat begin 20e eeuw populair was onder kunstenaars, onder wie Federico García Lorca, Pablo Picasso en Joan Miró. De camping ligt boven het dorp en heeft een fijn zwembad. Hier kun je 50 campings in Catalonië bekijken en boeken. Een alternatief is om de route te beginnen in Púbol en dan te overnachten in Figueres, waar de hotelprijzen in het hoogseizoen een stuk lager zijn dan in Cadaqués. Omdat in de musea maar een beperkt aantal bezoekers wordt toegelaten moet je ruim van tevoren reserveren via www.salvador-dali.org.
Groene bergen, kale woestijn
Ruta De las Alpujarras
Dit is een van de meest verrassende routes van Europa. Van Granada en de Sierra Nevada naar Almería en de Middellandse Zee. Hier bevond zich het laatste bolwerk van de Moren, die Spanje in 711 veroverden en na een lange strijd in 1492 werden verdreven. Langs deze route zijn nog veel islamitische sporen en middeleeuwse forten te vinden. De weg voert langs witte dorpjes, groene bergen met toppen met eeuwige sneeuw en kuuroorden als Lanjarón tot de woestijn van Tabernas, waar niks groeit en een heus cowboydorp is nagebouwd, Mini Hollywood. In dorpjes direct langs de route kan het toeristisch zijn, maar in de hoger gelegen dorpen, waar je met een auto soms niet eens in kunt, is de tijd stil blijven staan. Hoewel de afstanden meevallen kun je lang onderweg zijn. Zo moet je voor het traject Lanjarón-Trevélez van maar 44 kilometer bijvoorbeeld al een uur uittrekken. Neem je wandelschoenen mee want je kunt overal prachtige wandelingen maken. Onderweg kun je cactusvijgen plukken en water uit de bergbeekjes drinken.
Praktische informatie
Je komt op deze route door vanaf Granada over de snelweg N323 en E902 richting Motril te rijden en dan de afslag Lanjarón te nemen. Bijzonder overnachten kan op Camping Trevélez, de hoogste camping van Spanje met magnifieke uitzichten op de bergen en schaduwrijke plaatsen. Een tent is niet nodig want er is accommodatie te huur. Het personeel kan tips geven over wandel-, fiets- en autoroutes in de omgeving. Ook zijn er begeleide routes voor wandelaars en ruiters. Zo kun je met een gids de 3482 meter hoge top Mulhacén beklimmen. Je kunt deze en andere campings in de Alpujarras hier bekijken en boeken.
Ruige dodenkust
De Ría’s van Galicië
Galicië is nog nauwelijks ontdekt door buitenlandse toeristen, op de wandelaars van de Sint-Jakobsroute na dan. Vreemd, want het is er mooi groen, er is een kustlijn van maar liefst 1800 kilometer met prachtige baaien en maagdelijke strandjes en je eet er de beste zeevruchten ter wereld. Karakteristiek voor Galicië zijn de rías, een soort fjorden die diep landinwaarts dringen en waar elke dag strandjes droogvallen bij eb. De sfeer van de schiereilanden tussen de rías is telkens compleet anders. Terwijl het ene schiereiland dichtbevolkt en zeer toeristisch is, kom je op het andere nauwelijks iemand tegen. Ons favoriete deel is de Costa da Morte tussen Finisterre en Laxe. De kustweg van Finisterre naar Laxe voert door bossen, langs maisvelden en een paar strandjes die nagenoeg verlaten zijn, ook in het hoogseizoen.
Een van de leukste dorpjes is het magische Muxía. Bij het kerkje op de kaap met uitzicht op de omringende rías en de oceaan zijn nauwelijks toeristen als wij er hartje zomer komen. Voor de kerk liggen stenen die volgens de legende afkomstig zijn van de boot waarmee Maria de evangelist Sint-Jakob zou hebben bezocht. Galiciërs komen hier omdat dat gezondheid, liefde en voorspoed zou brengen. Dé culinaire specialiteit van deze regio zijn longueirons, een soort scheermesjes, maar dan steviger en lekkerder. Volgens de inwoners van Finisterre eet je ze nergens ter wereld beter en dat wordt elke zomer gevierd met het Festa do Longueirón.
Lees ook ons Spaans recept: Empanadas uit Galicië
Praktische informatie
De afstand van Utrecht naar Finisterre is 2014 kilometer, ruim 20 uur rijden. Dat is een stuk korter dan vroeger vanwege de aanleg van de Cantabrische kustsnelweg, waarover je zo naar Galicië zoeft. Is dat toch te lang? Dan heeft Vueling directe vluchten naar Santiago de Compostela, waar je vervolgens een auto kunt huren. Naast de oude vuurtoren op de kaap van Finisterre is een uniek hotelletje met een magnifiek uitzicht op zee, Er zijn maar een paar kamers, dus als je er wilt overnachten, moet je op tijd reserveren. Vlak bij Muxía ligt Camping Lago Mar aan een parelwit strand. Je kunt hier campings in Galicië zoeken. Deze route van ruim 100 kilometer duurt ongeveer drie uur zonder stops maar je kunt de reis langs de rías zo lang maken als je zelf wilt.
Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más nummer 2, jaargang 2015) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Marjan Terpstra .