Het stadje El Rocío in de provincie Huelva telt slechts 2000 inwoners, maar wordt elk jaar met Pinksteren overspoeld door honderdduizenden pelgrims en toeristen. Die komen hier samen voor de bedevaart ter ere van de Onze Lieve Vrouwe van El Rocío. Fotograaf Jolande Schotten was er meerdere malen bij en maakte een reportage voor ESPANJE! en een prachtig fotoboek over de bedevaart.  ‘In Andalusië bidden mensen zingend en dansend.’ 

 

‘El Rocío is niet uit te leggen, je moet het beleven.’ Woorden van gelijke strekking hoorde fotograaf Jolande Schotten vaak toen ze in het zuiden van Andalusië deze eeuwenoude bedevaart meemaakte. Inmiddels kan ze het beamen. Voor velen lijkt de Romería del Rocío tijdens en in de week van Pinksteren niet meer dan een folkloristisch feest in flamencostijl met veel muziek, dans en drank. Maar er is meer. Veel meer. ‘In Andalusië bidden mensen zingend en dansend.’ Ik kan moeilijk zeggen wat El Rocío voor mij betekent. Voor mij is het mijn baken, mijn vuurtoren, mijn roer, mijn ster om naar te kijken als ik verdwaald ben, het licht dat ik dankbaar ben omdat het me door de dagen leidt. Iemand schreef dat El Rocío een gevoel is dat in de ziel leeft, een gevoel dat moeilijk uit te leggen is.’ Maria is springlevend in Spanje. En vooral in Andalusië. Kino is een van de vele pelgrims die naar El Rocío zijn gekomen om de Maagd van het dorp te eren. ‘Het vervult me met een gevoel van leven om vijf minuten in de kerk te zitten om naar haar te kijken, en ik zeg helemaal niets meer als ik het hek in El Rocío of Almonte grijp, alles daar vibreert. Het is niet zomaar een afbeelding. De maagd is omgeven door een speciaal mysterie, dat ik je niet uit kan leggen.’

Geld geldt niet tijdens de bedevaart van El Rocío

 

In El Rocío draait alles om la Virgen del Rocío, die ook wel Blanca Paloma wordt genoemd. In de week voor Pinksteren trekken meer dan honderd Hermandades (broederschappen) met hun Simpecado naar El Rocío. Een Simpecado is een soort vaandel of embleem met een afbeelding van de Maagd van Rocío die op een wagen, getrokken door paarden, muilezels of koeien en stieren naar El Rocío wordt gebracht. De pelgrimstocht begint in de thuisplaats van een Hermandad. De duur is afhankelijk van de af te leggen afstand en kan wel zeven dagen zijn. Hermandades van verder weg gelegen plaatsen beginnen hun bedevaart vanaf een startpunt dichter bij de bestemming. Het zijn reizen vol zang en dans, waarbij de gaandeweg toenemende vermoeidheid en uitputting zorgen voor een diepere emotionele lading. De Hermandad van Almonte hoeft niet van ver te komen en legt de afstand af in één dag. In de periode vlak voor en tijdens Pinksteren bezoeken naar schatting anderhalf miljoen mensen het dorp. De rest van het jaar telt El Rocío amper 2000 bewoners en staan de meeste huizen leeg. Alleen in de weekenden keert het leven even terug. Dan krijgen alle hermandades bij toerbeurt de gelegenheid om dichter bij de maagd te komen en kun je in El Rocío een soort romería in het klein beleven, inclusief paarden, muziek en mooie uitdossingen. Verblijf tijdens de feestelijkheden voor Pinksteren is duur. Velen kamperen daarom aan de rand van het dorp. Er is een Rocío voor de armen en een Rocío voor de rijken. Maar, zo wordt me verteld, een Rociero hoeft geen geld, geen paard of een auto te hebben; als je een Rociero bent dan ben je vroom. Toewijding wordt niet bepaald door geld.

 

 De bedevaart doet soms denken aan een cowboyfilm

 

Romería del Rocío koetsen

Romería del Rocío paard koets

 

De kerk Ermita del Rocío is de thuisbasis van de heilige maagd El Rocío

  

Romería del Rocío

 

 

Romería del Rocío

Romería del Rocío kaarsen

Romería del Rocío

 

Romería del Rocío tocht

 

 Meer leuke Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Met o.a. reistips, films, muziek, boeken en recepten
  • Vier edities voor slechts €19,95
  • Dat is 25% korting op de winkelprijs van €27,96
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox, handig voor onderweg
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen

 De gehele reportage van Jolande over de romería kun je lezen in editie 2 2021 die je hier kunt bestellen

Dit zijn de feestdagen in Spanje in 2022

 

 

10x zo zijn de Fallas in Valencia

De Fallas in Valencia is met stip het meest bekende volksfeest in de stad Valencia. De Fallas vinden plaats tussen 15 en 19 maart, maar de voorbereidingen nemen soms wel een jaar in beslag. Het feest trekt bezoekers uit de hele regio, de rest van Spanje en zelfs het buitenland. Sinds 2016 staat het feest op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

feestAlle Spaanse feestdagen

De Spanjaarden houden van feesten en als er feest is is bijna alles dicht. Check daarom de feestkalander voor je op pad gaat.