Op zoek naar de zon? Dan zijn de Canarische Eilanden zowel in de zomer als in de winter de ideale bestemming! Maar waar moet je heen? De zeven hoofdeilanden hebben elk hun eigen, unieke aantrekkingskracht. Wil je gestrekt op de playa of houd je van wandelen en natuur? Trekt een bruisend nachtleven of juist rust en groen? Het kan allemaal op de islas Canarias! Maar wat vind je nu waar? Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat het verschil is tussen de verschillende Canarische Eilanden.
Om te beginnen: Hoe meer westelijk gelegen, hoe vochtiger en groener de eilanden. Andersom geldt: hoe dichter bij het Afrikaanse vasteland, hoe warmer, droger en dorrer. Dat maakt de westelijke drie, La Gomera, La Palma en El Hierro, echte natuureilanden. Hier geen massatoerisme, overvolle stranden en megadisco’s. De oostelijke drie, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, zijn meer zon-, zee- en strandeilanden. Tenerife ligt ertussenin en biedt de gulden middenweg.
Lanzarote: kunst & lava
Het superveelzijdige Lanzarote heeft een heerlijk klimaat en fantastische stranden. En dankzij de inzet van kunstenaar César Manrique vind je hier gelukkig weinig toeristische hoogbouw en neonreclame!
Voor: Strandliefhebbers, water- en buitensporters, families met kinderen.
Doen:
– Nationaal park Timanfaya. Met vulkanen en kraters.
– Op de Montañas del Fuego kun je zien en voelen hoe heet het vlak onder de grond is: steentjes van tien centimeter onder de grond die je niet vast kunt houden, stro dat spontaan ontbrandt, water dat om hoog spuit, etc. In het restaurant van het park wordt op lavawarmte gekookt!
– Eilandkunst kijken van César Manrique. Als kunstenaar, architect en natuurbeschermer heeft Manrique zich ingezet om het oorspronkelijke karakter van het eiland te behouden. Zijn werken zijn over het hele eiland te vinden, o.a. de Mirador del río op de noordpunt, met uitzicht op het eilandje La Graciosa; het kunstzwembad Jameos del Agua, samen met de grot Cueva de los Verdes deel van een duizenden jaren oude lavatunnel; en restaurant El Diablo in het nationaal park Timanfaya.
Mooie stranden: De Playas de Papagayo zijn een paar goudgele strandjes bij elkaar, vlak bij Playa Blanca. het strand van Caleta de Famara in het noordwesten is een ideale surfplek. El Golfo in het zuidwesten heeft schitterende natuurlijke kleuren.
Klimaat: Weinig regen. Gemiddelde temperatuur in de winter circa 21 °C; in de zomer circa 27 °C. Meestal een aangenaam fris windje.
Beste maanden om te gaan: Mei-september. Ook fijn als winterzonbestemming.
Lees ook: Lanzarote: luieren, lava & kunst
Fuerteventura: voor zonaanbidders
Dit is echt een eiland voor zonaanbidders en strandliefhebbers. Met honderdvijftig stranden van fijn wit en zwart zand, de azuurblauwe zee en drieduizend zonuren per jaar is Fuerteventura het hele jaar door de perfecte bestemming voor een zonvakantie. Het is na Tenerife het grootste Canarische Eiland, maar minder toeristisch en wat relaxter.
Voor: Strandliefhebbers, water- en buitensporters, families met kinderen.
Doen
– Nationaal park van Corralejo. Het zijn de dor- en droogheid die dit vulkanische eiland zijn charme geven. Duizenden jaren met de wind meegevoerd saharazand heeft voor kilometers prachtige zandduinen gezorgd.
– Surfen of surfers spotten. Het hele noorden biedt geweldige plekken om te surfen, bijvoorbeeld aan de stranden van El Cotillo en Corralejo.
– El Cotillon. In dit authentieke vissersdorp aan de noordwestkust kun je verrukkelijke verse vis eten. Bezoek ook de vestingtoren Castillo de Rico Roque uit de achttiende eeuw en de vuurtoren Faro de Tostón. Deze laatste bereik je via een prachtige wandeling van vier kilometer vanaf El Cotillo noordwaarts.
Mooie stranden: De witte stranden van El Cotillo zijn mooi en rustig. Vanwege de stroming minder geschikt voor kleine kinderen. Bij Corralejo zijn ze lang en breed en beroemd om hun gouden duinen. Het kunststrand Caleta de Fuste is met afscherming voor stromingen en grote golven ideaal voor kinderen.
Klimaat: Heel weinig regen. Zonnigste Canarische Eiland: 3000 zonuren. Gemiddelde temperatuur in de winter circa 21 °C; in de zomer circa 27 °C. Meestal aangenaam fris windje.
Beste maanden om te gaan: Juni-september. Ook fijn als winterzonbestemming.
Gran Canaria: winterzon en surfparadijs
Gran Canaria is een eiland van zon, zee en strand, een typische winterzonbestemming en een surfparadijs. de vijfhonderd goudgele stranden, het altijd mooie weer en het bruisende nachtleven in de hoofdstad Las Palmas trekken massa’s toeristen. De bekendste badplaatsen zijn Maspalomas en Playa del inglés.
Voor: Strandliefhebbers, water- en buitensporters, liefhebbers van nachtleven en winterzonzoekers.
Doen
– Natuurreservaat Dunas de Maspalomas. In dit woestijnachtige natuurgebied, op steenworp afstand van de drukke stranden van Maspalomas en Playa del Inglés, waan je je in de sahara. Dit duingebied is zelfs per dromedaris te verkennen.
– Artenara. Het hoogst gelegen dorp op meer dan 1200 meter, waar een deel van de huizen is gebouwd in prehistorische rotsgrotten.
– Puerto de Mogán. Ook wel Klein Venetië genoemd vanwege het netwerk van grachten en bruggetjes. In de haven vind je winkeltjes en goede visrestaurants. Op de stranden kun je fantastische zonsondergangen beleven. De zeebodem is hier uniek, een must voor duikers.
Mooie stranden: Las Canteras in Las Palmas, een lang goudgeel strand vol stadse levendigheid. Puerto Mogán, schoon strand met azuurblauw water en prachtig uitzicht. Maspalomas met zijn spectaculaire duinen. deze stranden zijn wel allemaal erg druk.
Klimaat: Heel weinig regen. Gemiddelde temperatuur in de winter circa 21 °C; in de zomer circa 27 °C.
Beste maanden om te gaan: Mei, juni en september, maar ook ideaal als winterzonbestemming. in juli-september kan het erg heet zijn.
Lees ook: Gran Canaria: vulkaaneiland vol contrasten
Tenerife: voor strandgangers, duikers en nachtbrakers
Dit is het grootste Canarische Eiland. Tenerife is heel toeristisch en trekt massa’s zonaanbidders die voor het strand en het nachtleven van met name Playa de las Américas en Playa de los Cristianos komen. Toch heeft dit eiland ook schitterende natuur. Voor watersporters een paradijs. De zeebodem is hier uniek, een must voor duikers.
Voor: Strandliefhebbers, water en buitensporters, liefhebbers van nachtleven, winterzonzoekers.
Doen:
– Vulkaan El Teide. Met een piek van 3718 meter. Vanuit het hoogst gelegen dorp, Vilaflor op de helling van de vulkaan, is het uitzicht adembenemend.
– Dagtrip per veerboot naar het groene eiland la Gomera.
– Dolfijnen spotten. Vanuit de havens van los Cristianos, Puerto Colón en Puerto santiago kun je de zee op om dolfjnen te spotten. als je geluk hebt, komen ze zeer dicht bij de bootjes.
– Piramides van Güímar aan de oostkust. Het is nog steeds niet duidelijk wie deze gebouwd heeft en waarvoor!
– El Médano. Elke zomer wordt hier het wereldkampioenschap kitesurfen gehouden. Spectaculaire acties van de beste surfers ter wereld.
Mooie stranden: Playa de las Teresitas, een palmenstrand bij de hoofdstad Santa Cruz. Playa Jardín in Puerto de la Cruz, naar een ontwerp van kunstenaar César Manrique, mooi familiestrand.
Klimaat: Het zuiden is droog en zonnig; overige delen in de winter iets meer regen. Gemiddelde temperatuur in de winter circa 21 °C; in de zomer circa 28 °C.
Beste maanden om te gaan: Mei, juni en september, maar ook ideaal als winterzonbestemming. In juli en augustus kan het erg heet zijn.
La Palma: ongerepte, spectaculaire natuur
La Isla bonita (‘het mooie eiland’) staat voor ongerepte natuur en spectaculaire landschappen. de kraakheldere hemel trekt sterrenkijkers uit de hele wereld. het eiland biedt de perfecte combi voor mensen die van natuur en wandelen houden, en óók van een dagje strand, gezellige terrasjes en sneupwinkeltjes maar dan wel zonder de massa’s!
Voor : Wandelaars, water- en buitensporters, natuurliefhebbers, sterrenkijkers, gezinnen met kinderen.
Doen
Grootste erosiekrater ter wereld in het nationaal park. Rondom de krater Caldera de Taburiente vind je het internationale observatorium Roque de los Muchachos. Een wandeling over de rand van de krater, met zicht op dit futuristisch aandoende complex en de omringende eilanden, is een spectaculaire ervaring.
– Snorkelen voor Playa de la Zamora in het uiterste zuiden. Dit deel ligt in een marinereservaat; het wemelt er van de vissen. Duiken mag er niet, maar voor snorkelaars is het een feest.
– Dagje Santa Cruz de la Palma. Slenteren door de straatjes van de hoofdstad van het eiland met zijn rijke koloniale architectuur. Vergeet niet naar boven te kijken: de mooie houten balkons zijn typisch van hier. Geniet ook van de authentieke restaurants en barretjes.
Mooie stranden: De stranden van Puerto Naos, Charco Verde en Puerto de Tazacorte aan de westkust zijn toegankelijk en gezellig, met terrasjes, restaurants en leuke winkeltjes. Een schitterend verlaten strand is Playa de Nogales, aan de oostkust. De zee is hier woest en er zijn geen voorzieningen.
Klimaat: Relatief veel regen in de wintermaanden. Gemiddelde temperatuur in de winter circa 20 °C; in de zomer circa 24 °C. Meeste zonuren aan de westkust. Beste maanden om te gaan: mei-september.
La Gomera: voor natuurliefhebbers
Dit bijna ronde eiland lijkt recht uit de zee omhoog te schuiven. Goudgele zandstranden, nachtclubs en drukke toeristische centra zul je hier niet vinden. dit is echt een eiland voor natuurliefhebbers. De meeste baaitjes en strandjes zijn rotsig en de zee is er vaak schitterend woest. Ecologisch verantwoord omgaan met de omgeving staat hier hoog op de agenda.
Voor: Wandelaars, natuurliefhebbers, buitensporters, rustzoekers. Ook uitstekend te doen als dagtrip vanuit Tenerife of la Palma.
Doen
– Valle Gran Rey aan de zuidwestkust. Enige decennia geleden streken hier groepen hippies neer, en nu zijn er kleine badplaatsen met strandjes. de relaxte hippiesfeer is beslist niet verdwenen.
– Nationaal park Garajonay. Met zijn laurierbossen op de hoogvlakten. Deze schitterende oerbossen staan op de wereldnatuurerfgoedlijst van UNESCO en zijn bijna altijd gehuld in een mistige nevel.
– Casa de Colón in San Sebastián de la Gomera. Op deze plek legde Columbus in 1492 voor het laatst aan alvorens de oversteek naar de Nieuwe Wereld te maken. Het huis waar hij toen verbleef, is nu een museum.
Mooie stranden: De stranden in de zuidelijke helft zijn warmer en zonniger. Playa del inglés (Valle Gran Rey) is een redelijk groot zwart zandstrand. Hier is ook een naaktstrand.
Klimaat: Relatief veel regen in de wintermaanden. Gemiddelde temperatuur in de winter circa 20 °C; in de zomer circa 24 °C. Meeste zonuren in het zuiden. Relatief veel mist. Koele nachten in hoger gelegen delen.
Beste maanden om te gaan: Mei-september.
El Hierro: bergen, kliffen en vulkanen
Dit is het kleintje van de zeven, la isla chiquita. El Hierro heeft een mild en mistig klimaat en het toerisme is er nauwelijks ontwikkeld. het is een schitterend natuureiland, bergachtig en met woeste kliffen en maar liefst vijfhonderd vulkanen. Je kunt hier geweldig wandelen, duiken en snorkelen in het kristalheldere water.
Voor: Wandelaars, natuurliefhebbers, buitensporters, rustzoekers. Ook goed te doen als dagtrip vanuit Tenerife.
Doen
– Duiken in het waterreservaat bij La Restinga in het zuiden. Er zijn daar meerdere duikcentra. Prachtige flora en fauna.
– Mirador de las Playas Fantastisch uitzicht vanaf dik duizend meter. Bij helder weer kun je la Gomera, La Palma en Tenerife zien liggen.
– El Sabinar. Een wandeling van enkele kilometers door dit natuurgebied leidt langs honderden jeneverbessen met de meest bizarre vormen door de eeuwige wind. Extra spooky wanneer het mistig is.
Mooie stranden: Playa Arena bij Valverde is een van de langste stranden. Het enige nudistenstrand is Playa Bahía de Naos in het zuiden, bij La Restinga. El Charco Azul aan de noordwestkust heeft een natuurlijk zwembad tussen de rotspartijen.
Klimaat: Relatief veel regen in de wintermaanden. Gemiddelde temperatuur in de winter circa 18 °C; in de zomer circa 23 °C. Veel mist en koele nachten.
Beste maanden om te gaan: Juni-september
Lees ook: El Hierro: stil vulkaaneiland
Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (Espana & más nummer 4, jaargang 2013) en de informatie kan achterhaald zijn. Auteur: Tanja Timmerman.