21 augustus 2022 – Gratis met de trein, beperkte terrastijden, de airco op 27 graden, niet meer roken op het strand. Het zijn slechts een paar maatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen in Spanje om energie te besparen, het milieu te beschermen en de gezondheid te bevorderen. En die worden erg serieus genomen. Dus let op, anders kun je zo maar en standje krijgen of – nog vervelender – een boete. Dit zijn 10 maatregelen die in 2021 en 2022 in Spanje zijn ingegaan. En die gaan in sommige gevallen veel verder dan de maatregelen die in Nederland en Vlaanderen gelden.
1. Roken verboden op stranden en terrassen
We merken het overal om ons heen in Spanje. Roken is op veel plekken écht niet meer geoorloofd. De Spanjaarden spreken elkaar er ook dringend en vriendelijk op aan. We horen vaak op een terras dat de ober of andere klanten zeggen: het is hier niet toegestaan om te roken, zou u dat ergens anders kunnen doen. Ook op meer dan 500 stranden is roken verboden. Je leest hier meer over het rookverbod.
2. Mondkapje verplicht in het vliegtuig naar Spanje
En dan de mondkapjes: die zijn nog steeds verplicht in het openbaar vervoer en gezondheidscentra. Dus vergeet je mondkapje niet als je in het vliegtuig stapt. Wij vlogen in augustus 2022 met Ryanair vanaf Amsterdam naar Málaga en alle passagiers die geen mondkapje bij zich hadden mochten niet het vliegtuig in. Gelukkig zijn er dan meestal andere passagiers die wel een extra mondkapje bij zich hebben, maar om stress te voorkomen, neem het mee. Hoewel ze streng waren bij de controle had in het vliegtuig niemand een mondkapje op overigens. Ook op de luchthavens werd in augustus 2022 meestal geen mondkapje gedragen. Bij onze terugvlucht met Iberia moest wel iedereen zijn mondkapje ophouden.
3. De airco minimaal op 27 graden
Misschien is het je al opgevallen toen je in Spanje was, maar de airco moet in de zomer minimaal op 27 graden staan in openbare gebouwen. Dus in bijvoorbeeld winkels en banken kun je tijdens de hitte niet even lekker afkoelen, maar is het als het kwik boven de 30 stijgt nog steeds zweten geblazen. Als je op je hotelkamer of in je appartement zit, mag je de airco gelukkig wel gewoon lekker koud zetten. Maar beter nog: hou de luiken en gordijnen overdag gewoon dicht zodat de hitte niet binnen kan komen.
Dit artikel is geschreven door de redactie van het tijdschrift ESPANJE! Wil je meer leuke en handige Spanjetips van ons? Abonneer je dan hier en mis niks meer.4. Niet warmer dan 19 graden
In de wintertijd is het trouwens andersom. Volgens het Plan de ahorro energético dat op 1 augustus in werking trad om de aan Brussel beloofde 7 % gasverbruik te besparen mag de verwarming in openbare gebouwen in Spanje in de winter niet hoger dan 19 graden. Zo erg is dat natuurlijk niet voor jou als bezoeker, maar als je in Spanje werkt betekent dat wellicht een vestje aan als je naar je werk gaat. Zoek je werk in Spanje, kijk dan hier.
5. Lichten uit van etalages
Even etalages kijken is er na tien uur ’s avonds ook niet meer bij, want na dat tijdstip moeten alle etalagelichten uit zijn om energie te besparen.
LEES OOK: 14 REGELS OP SPAANSE STRANDEN
6. Vanaf 1 september gratis met de trein
Alle energieplannen van de Spaanse regering hebben ook een positieve kant voor iedereen die regelmatig met de trein reist. Van 1 september tot en met 31 december mag je namelijk gratis reizen met de trein. Dat geldt voor de de Cercanias, Rodalies en Media Distancia treinen en alleen als je een abonnement hebt of al een kaartje voor een andere trein zoals de AVE/ALVIA/Avlo hogesnelheidstreinen en andere lange afstandstreinen zoals de Avants die niet gratis zijn. Voor de Avlo’s en Avants geldt wel een korting van 50 procent. Hier lees je meer over reizen met de trein in Spanje.
7. Maximum terrastijden
In verschillende steden hebben bars en restaurants een maximumtijd ingevoerd om op het terras te zitten. Meestal een half uur voor een drankje en een uur of anderhalf uur voor een diner. Het gebeurt vooral in Barcelona en Bilbao. Terrassen die dat beleid voeren worden terrazas cronometradas genoemd in het Spaans. Het druist flink in tegen de Spaanse gewoonte van de sobremesa, lekker lang tafelen. Maar geld is hier leidend voor de Spaanse horeca die door de lockdowns veel verlies heeft geleden. Sommige terrassen accepteren ook geen klanten alleen meer of weigeren hen te serveren. Een redacteur van ESPANJE! kreeg op een terras in Granada te horen dat er geen eten meer werd geserveerd terwijl het groepje aan een tafel verderop de ene tapa na de andere kreeg voorgeschoteld. Gelukkig is dit meer uitzondering dan regel en is Spanje weer snel net zo gastvrij als voor 2020.
8. Geen tapa of kleinere tapa
Ook merkten we dat veel bars en restaurants in Granada, waar de gratis tapa bij je drankje vermaard is, soms geen gratis tapa meer geven. Of waar eerst een schaaltje met drie albóndigas werden neergezet, komen nu drie plakjes worst en wat minicrackertjes op tafel. Geen officiële regel, natuurlijk maar wel ook een van de maatregelen om geld te besparen en efficiënter te werken.
LEES OOK: TIEN SPAANSE VERKEERSREGELS DIE AFWIJKEN VAN DE NEDERLANDSE VERKEERSREGELS
9. Betalen voor ijsklontjes
Een van onze favoriete drankjes is cafe con hielo. Gewoon koffie met ijsklontjes erbij, heerlijk met het warme weer. Maar steeds meer bars in Spanje vragen er extra geld voor, van 20 cent tot een euro. Ook weer geen officiële maatregel om energie te besparen, maar wel een truc van bars en restaurants om weer wat dinero in het laatje te krijgen.
10 Mondkapjes ook in taxi
Nog even terug naar de mondkapjes. Zorg ervoor dat je er ook in Spanje altijd eentje bij je hebt. Want ook als je een taxi neemt is het verplicht. Wij stapten in een taxi zonder mondkapje en hielden een sjaal voor onze mond. Maar de chauffeur waarschuwde: als we worden aangehouden is de boete voor jullie eigen rekening.