1. TORTILLA DE PATATA
Deze dikke omelet met aardappel is een klassieker in de Spaanse keuken en leent zich prima om te variëren met allerlei soorten groenten en kaas. Wie de bereiding goed onder de knie wil krijgen, zal wel een paar keer moeten oefenen. Een fijn recept vind je hier.
Bij gazpacho denk je natuurlijk aan een zinderende zomerzon. Maar eigenlijk is dit altijd heerlijk. En gazpacho is super makkelijk zelf te maken. Hier vind je het recept.
In een beetje Spaanse bar staan garbanzos y espinacas (kikkererwten en spinazie) op het menu. Wij zijn er dol op: als hoofdgerecht met een beetje brood, of als bijgerecht naast de aardappelen of rijst. Zeker bij koud weer is dit stoofpotje het ultieme Spaanse comfortfood. Hier vind je het recept.
4. PATATAS BRAVAS
Patatas bravas, misschien wel de all time favorite. Deze ‘wilde aardappeltjes’ staan standaard op de kaart en worden met zowel gekookte, gebakken als gefrituurde aardappels gemaakt. Wij zijn dol op dit recept.
Een typisch recept voor de wintermaanden en het vroege voorjaar: calçots met romescosaus. Oorspronkelijk komen deze slieruien uit Catalonië en ook de saus is een van de populairste in die regio. De saus wordt gegeten bij vis, groenten en vlees en is eigenlijk heel makkelijk om zelf te maken. De calçots-periode staat ook symbool voor de komst van de lente! De calçots worden op de barbecue gelegd en er pas weer afgehaald wanneer deze helemaal zwartgeblakerd zijn.
6. CROQUETAS
Grote kroketten zoals we die in Nederland kennen, bestaan in Spanje niet. Wie in een Spaanse bar croquetas bestelt, krijgt iets dat eerder lijkt op een portie bitterballen. Meestal betaal je ze per unidad (stuk) en als je geen vlees eet, heb je vaak nog een ruime keuze: van kaas en van spinazie tot champignons. Het recept vind je hier.
Lees ook: 10 dingen die je moet weten over uiteten gaan in Spanje
7. PIMIENTOS DE PADRON
Deze kleine groene pepertjes staan in Spanje zo’n beetje overal op de kaart. Je kunt ze met dit recept ook makkelijk zelf maken. De pepers zijn over het algemeen helemaal niet heet, maar zo nu en dan zit er een pittig exemplaar tussen!
8. PAN CON TOMATE
Zo simpel en zó lekker. Brood met tomaat, olijfolie, zout en soms wat knoflook. Veel Spanjaarden eten dit gerechtje als ontbijt. Wij eten ‘m ook graag wat later op de dag, in combinatie met andere tapas. Het recept vind je op deze pagina.
9. TUMBET
Dit Spaanse recept is favoriet op Mallorca en niet alleen geschikt voor vegetariërs maar ook voor veganisten. Deze tumbet bestaat uit aubergines, paprika, aardappelen en sofrito. Dit is het recept van tumbet.
10. CHAMPINONES AL AJILLO
Nog zo’n simpel en zó lekker recept: champignons aanbakken met wat knoflook en peterselie. Succes gegarandeerd en ook geschikt voor de veganistische tapasfan. Beetje brood erbij en je hebt een heerlijk lichte maaltijd.
Meer Spanje-tips en inspiratie
ESPANJE! is hét magazine voor iedere Spanjeliefhebber. Met ESPANJE! krijg je vier keer per jaar honderd pagina’s tips om het prachtige land aan en achter de heerlijke zonnige stranden en beroemde toeristische trekpleisters te ontdekken.
- Doe inspiratie op, onmisbaar voor je volgende Spanjereis
- Krijg tips voor onderweg en over de Spaanse gastronomie, taal en cultuur
- Altijd en overal gratis toegang tot de online edities
- Exclusieve abonneevoordelen, kortingen en winacties
- Altijd eenvoudig opzegbaar